از آنجا که هنوز روشن نیست که چه چیزی سندرم رودهی تحریکپذیر را ایجاد میکند، درمان در جهت تسکین علائم کمک میکند تا فرد بتواند به زندگی عادی خود بازگردد. اکثر افراد مبتلا به IBS علائم گوناگونی دارند. اگر چه سندرم رودهی تحریکپذیر (IBS) درمان ندارد، اما پزشک میتواند علائم آن را با ترکیبی از رژیم غذایی، داروها، پروبیوتیک و درمانهای مربوط به مشکلات سلامت روانی مدیریت کند. سندرم رودهی تحریکپذیر در ابتدا توسط ارائه کنندهی مراقبتهای اولیه مانند پزشک خانواده، داخلی یا متخصص طب خانواده تشخیص داده میشود. متخصص گوارش معمولاً درمان بیشتری را ارائه میدهد. ممکن است لازم به انجام چند تست برای تشخیص مناسبترین درمان باشد. پزشک میتواند به داشتن برنامهی درمانی مناسب کمک کند. در کنار تمامی درمانهای موجود برخی تکنیکها و درمانیهای طب جایگزین میتواند در کنترل بیماری نقش مؤثری داشته باشد. برخی از درمانهای طب جایگزین در سندرم رودهی تحریکپذیر عبارتاند از:
- درمان مشکلات روانی: درمانهای روانشناسی ممکن است علائم IBS را بهبود بخشد. بحث درمان باعث کاهش استرس و بهبود علائم IBS میشود. در برخی موارد، یک روانشناس یا روانپزشک میتواند به یادگیری مدیریت استرس کمک کند. دو نوع روش درمانی که متخصصان مراقبتهای بهداشتی در درمان سندرم رودهی تحریکپذیر استفاده میکنند شامل درمان رفتاری شناختی و روان پزشکی و یا بین فردی است. درمان رفتاری شناختی بر افکار و اعمال فرد متمرکز است. روان درمانی بر چگونگی احساسات فرد مبتلا به این بیماری متمرکز است. این نوع درمان معمولاً شامل تکنیکهای آرامسازی و مدیریت استرس میشود.
- هیپنوتیزم مستقیم روده: در هیپنوتیزم روده، یک درمانگر از هیپنوتیزم برای کمک به آرام کردن ماهیچههای رودهی بزرگ استفاده میکند.
- آموزش ذهنیت: آموزش ذهنیت میتواند به تمرکز و توجه فرد به احساسات فعلی و جلوگیری از فاجعه و یا نگرانی کمک کند.
- طب سوزنی: محققان دریافتند که طب سوزنی ممکن است علایم افراد مبتلا به IBS را بهبود بخشد.
- داروهای گیاهی: داروهای گیاهی Peppermint یک ضد اسپاسم طبیعی است که ماهیچههای صاف را در روده شل میکند. Peppermint ممکن است تسکین کوتاهمدت علایم IBS را به همراه داشته باشد، اما نتایج مطالعات ناسازگار است. قبل از مصرف هر گونه داروی گیاهی با پزشک خود مشورت کنید تا از عدم تداخل آن با سایر داروهای مصرفی اطمینان حاصل کنید.
- Biofeedback: این روش کاهش استرس به فرد کمک میکند تا تنش عضلانی و سرعت ضربان قلب را کاهش دهد. هدف از این روش دستیابی یه یک حالت آرامش برای مدیریت استرس است. تمرینات آرامشبخش پیشرفته کمک میکند تا ماهیچهها را در بدن خود شل کنید. باید بر تمامی عضلات بدن تمرکز نمود. تنفس عمیق با کمک دیافراگم باعث آرامش خواهد شد. در زمان نفسگیری باید شکم به داخل و هنگام رهاسازی آن به خارج رها شود. تنفس عمیق همچنین میتواند باعث آرامش ماهیچههای شکمی شود.
تکنیکهای دیگر مانند گوش دادن به موسیقی، خواندن کتاب، بازی کردن با بازیهای کامپیوتری و یا یک دوش آب گرم، با صرف حداقل ۲۰ دقیقه در طول روز میتواند به آرامش فرد کمک کند.