علائم هر فرد به بخشی از دستگاه گوارش که دچار آسیب شده است، بستگی دارد. بیماری کرون می تواند بر روی هر بخش از دستگاه گوارش تأثیر بگذارد. در حالی که علائم از بیماری به بیمار دیگر تغییر میکنند و در بعضی افراد ممکن است بیشتر از دیگران باشد. در برخی از افراد مبتلا به بیماری کرون، تنها بخش آخر روده کوچک (ileum) تحت تأثیر قرار میگیرد. در سایر موارد، این بیماری به رودهی بزرگ (بخشی از روده بزرگ) محدود میشود. شایعترین مناطق تحت تأثیر بیماری کرون آخرین بخش از رودهی کوچک و رودهی بزرگ است. علائم و نشانه های بیماری کرون میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. آنها معمولاً به تدریج توسعه مییابند، اما گاهی ناگهانی و بدون هشدار بروز میکنند. همچنین ممکن است در یک دورهی زمانی فرد هیچ علائمی نداشته باشد. هنگامی که این بیماری فعال است علائم و نشانههای ممکن عبارتند از:
- اسهال مداوم: اسهال یک مشکل رایج در افراد مبتلا به بیماری کرون است؛
- خونریزی از رکتوم: خونریزی مقعدی ممکن است خون قرمز روشن در کاسه توالت یا خون تیرهتر مخلوط با مدفوع باشد در مواردی حتی خون موجود در مدفوع مخفی بوده با چشم رؤیت نمیشود.
- درد و گرفتگی شکمی: درد شکم و گرفتگی التهاب و زخمها میتوانند حرکت عادی محتوی روده را از طریق دستگاه گوارش تحت تأثیر قرار دهند و ممکن است باعث درد و گرفتگی شوند و حتی از شدت درد باعث تهوع و استفراغ گردند.
- نیاز به اجابت مزاج فوری؛
- احساس تخلیه ناقص مدفوع؛
- یبوست (میتواند منجر به انسداد روده شود)؛
برخی علایم عمومی و عارضههایی که ممکن است با IBD مرتبط باشند، عبارتاند از:
- تب و خستگی: بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون دارای تب کم درجه، احتمالاً به علت التهاب یا عفونت هستند که ممکن است همراه با احساس خستگی یا کمبود انرژی باشد.
- از دست دادن اشتها؛
- کاهش وزن؛
- تعریق شبانه؛
- زخمهای دهانی؛
- التهاب پوست، چشمها و مفاصل؛
- التهاب مجاری صفراوی یا کبد؛
- تأخیر رشد یا رشد جنسی در کودکان؛
- از دست دادن چرخهی طبیعی قاعدگی؛
- تهوع و استفراغ؛
بیمار ممکن است تمام یا فقط یکی از موارد فوق را تجربه کند. برخی از افراد علائم شدید را تجربه میکنند، اما بعضی دیگر فقط مشکلات خفیف دارند. با این حال بیماری کرون یک بیماری غیر قابل پیشبینی است. با گذشت زمان، علائم فرد تغییر کرده و ممکن است در دورهای از زمان فاقد نشانه شود یا در دورهای دیگر بدون هشدار قبلی به صورت ناگهانی بروز کند. ممکن است بیماران تجربه دورههای طولانی مدت از بیماری را داشته باشند که برای هفتهها یا ماهها طول میکشد، زمانی که علائم خفیف یا بیماری بدون نشانه است، دوره تجدید و باززایی و زمانی که علائم تشدید میشود دورهی عود بیماری نامیده میشود.
با این حال ابتلا به این علائم کافی نبوده و صحت ابتلا به بیماری کرون فقط با انجام آزمایش و بررسیهای پزشک قطعی میشود. افراد مبتلا به کرون اغلب دچار از دست دادن اشتها و در نتیجه کاهش وزن خواهند شد. احساس خستگی و کمبود انرژی نیز در آنان شایع است. کرون ممکن است در میان کودکان و جوانان به سرعت گسترش یابد و پیشرفت کند. کرون یک نوع بیماری مزمن است، بدین معنی که بیماران احتمالاً دورههایی را تجربه میکنند که بیماری به وجود میآید و علائم را ایجاد میکند و پس از آن دورههایی از بهبودی حاصل میشود که ممکن است بیماران علائمی نداشته باشند. در موارد شدیدتر، کرون ممکن است منجر ایجاد شکاف در جداره شده و باعث درد و خونریزی به خصوص در هنگام حرکت روده شود. التهاب همچنین ممکن است باعث ایجاد فیستول شود. فیستول یک تونل و کانال غیر طبیعی بین روده و سایر ارگانها مانند واژن، مثانه یا سطح پوست است که یک وضعیت جدی بوده و نیازمند توجه فوری پزشکی است. بنابراین تا یک سوم بیماران مبتلا به بیماری کرون ممکن است یک یا چند مورد زیر را در ناحیه مقعد داشته باشد:
- تورم بافت اسفنکتر مقعد، عضلهی موجود در انتهای رودهی بزرگ که کنترل دفع را دارد.
- توسعه زخمها و شکافها (زخمهای طولانی) در داخل اسفنکتر مقعد که میتواند باعث خونریزی و درد حین دفع مدفوع شوند.
- توسعه فیستول های مقعدی که ترشحات رودهای در آن ممکن است از دهانهی فیستول روی پوست تخلیه شوند.
- توسعه آبسههای رکتال.
بروز تغییرات مداوم در عادات روده و علایم و نشانههای بیماری کرون مانند درد شکمی، وجود خون در مدفوع، اسهال مقاوم به داروهای بدون نسخه و تب ناشناخته که بیش از یک یا دو روز طول میکشد به همراه کاهش وزن نامعلوم نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد. از آن جایی که این بیماری میتواند هر قسمتی از لوله گوارشی را درگیر کند، قادر است تا با گذشت زمان با درگیری نواحی بیشتر تشدید شود. به همین دلیل مهم است که فرد علائم خود را جدی گرفته و صادقانه تمامی اطلاعات آنها در اختیار پزشک قرار دهد. زیرا پزشک از این اطلاعات به منظور تعیین بهترین برنامه درمانی استفاده خواهد کرد.
به همین منظور علایم بیماری کرون را در موارد خفیف تا متوسط و سپس متوسط تا شدید طبقهبندی جداگانهای نمودهاند که در ادامه به آن میپردازیم:
- علایم بیماری کرون خفیف تا متوسط شامل اسهال مکرر و درد شکمی (اما بیمار قادر به راه رفتن و خوردن به طور معمول هست.) است و هیچ نشانه ای از کم آبی، تب شدید، حساسیت شکم، انسداد روده و کاهش وزن بیش از ۱۰٪ وجود ندارد.
- علایم بیماری کرون متوسط تا شدید شامل اسهال مکرر، درد شکمی یا حساسیت به لمس، تب، کاهش وزن قابل توجه و کم خونی شدید (بعضی از این علایم ممکن است شامل خستگی، تنگی نفس، سرگیجه و سردرد باشد.) است.
- علایم بیماری کرون بسیار شدید شامل علایم پایدار علیرغم درمان مناسب برای کرون متوسط تا شدید و همچنین تب شدید، استفراغ مکرر، شواهدی از انسداد روده یا آبسه و کاهش شدید وزن است که بعضی از علایم آن مانند درد شکمی، تورم شکم، تهوع یا استفراغ، اسهال و یبوست در فرد از بین نمیرود یا بدتر میشود.
زمانی که پزشک با توجه به علائم هر فرد درمانی را تجویز میکند، بیمار موظف است تا آن را مطابق دستور پزشک اجرایی کند. در صورت وجود سؤال یا نگرانی از روند درمان باید از پزشک معالج مشاوره و راهنمایی گرفت.
سلام آقای دکتر ببخشید من مبتلا به پرولاپس رکتوم بودم بیست سال بود .سال قبل تهران عمل جراحی شدم(التمیر) عوارض بعد عمل داد تنگی اورده بود بعد دوباره بعد سه ماه جراحی شدم تا خود الان دارم از شربت منیزم استفاده میکنم همس یبوست میشم. جواب نمونه از پاتالوژی سالم بود .الان سه روزه چرکهای سفید رنگی در دفع مشاهده میکنم .اقای دکتر زنده باشید .درد من چیه یه دختر پنج ساله دارم.
با سلام
دچار عوارض جراحی و احتمالاً عفونت در ناحیه شدید لازم برای بررسی وضعیت خود و راهنمایی بیشتر حضوری مراجعه کنید.
سلام در درون مقعدم یک زایده کرم مانند صورتی زده بود که بعد ده بیست روز شد دوتا یعد شد سه تا با پماد و اینها هم خوب نشد به نظرتون مشکلم چی میتونه باشه چطوری ضد عفونیش کنم که عوارض نداشته باشه تا زمان تشخیصو طی کنم
با سلام
از دستکاری ناحیه و اقدام درمانی خودسرانه بپرهیزید و هرچه زودتر برای تشخیص قطعی آن و دریافت درمان مناسب اقدام کنید لازم نیست تا با استفاده از پماد یا دارویی خاص ناحیه را تحریک و منجر به تشدید بیماری شوید.
سوال خود را بپرسید…آیا تغییر در رنگ مدفوع. به رنگ سبز تیره میتواند نشانه وجود بیماری کرون باشد
با سلام
با یک رنگ مدفوع نمی توان بیماری کرون را تشخیص داد برای بررسی باید حضوری مراجعه کنید تحت بررسی های آزمایشگاهی دقیق قرار بگیرید.
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما ،من جوانی 32ساله هستم چند ماهی هست که مدفوع من از لحاظ شکل و حجم تغییر کرده است اویل اجابت مزاجم بصورت مدفوع بریده بریده و بیش از سه بار در روز بود و باد شکنم هم زیاد بود و شکمم هم صدا زیاد میداد دکتر مراجعه کردم قرص مترونیدازول برا ده روز تجویز کردن که به محض قطع آن دوباره علايم برگشتن بعد ازمایش مدفوع دادم که خون در ازمایش نبود الان مقداری بهتر شدم ولی اینکه گاهی مدفوع سفت و گاهی شل اذیتم میکنه از لحاظ روحی ،خواستم راهنمایی کنید… Read more »
با سلام
برای تشخیص نوع بیماری گوارشی خود لازم است تحت معاینه بالینی و بررسی های دقیق قرار گرفته و حضوری مراجعه کنید.
سلام.وقت بخیر من چندسال پیش دل دردهای شدیدی داشتم.تاجایی که هنگام رابطه با همسرم از ابتدا دردشدیدی حس میکردم که منجر به تقریبا تعطیلی میشد.دل درد در ناحیه گوارشی بود.به چندین دکتر مراجعه کردم و یکیشون گفت زخم معده داری.یکیشون گفت کولیت داری..و یکی دیگه سندروم روده تحریک پذیر و همه داروهای مختص به خودش دا دادند ومصرف کردم. اونقدر دردم شدید شد که روی اعصابم تاثیر فراوان گذاشت و من رو ازشوهرم دور کردو جداشدم. بعد از طلاق دردم بسیار شدیدتر شد و دکتررفتم باز دوباره یکی گفت سندروم روده تحریک پذیر.یکی گفت مال اعصابه…و من رااز درمان و… Read more »
با سلام
برای تشخیص بیماری و دریافت درمان مناسب آن باید حضوری مراجعه کرده تحت بررسی های دقیق آزمایشگاهی معاینات بالینی قرار بگیرید بدون مراجعه حضوری شما امکان اظهار نظر درباره بیماری احتمالی وجود ندارد.
سلام آقای دکتر من چند سال هست مداوم یبوست و اسهال میگیرم مدفوعم روشن و سبز رنگ میشه. به پزشکان زیادی مراجعه کرده ام.ولی بعد از اتمام داروها دوباره مثل قبل میشم.علامتهایی که دارم دل دردضعیف ومزمن اسهال و یبوست خارش مقعد روشن بودن مدفوع هست.
حالت تهوع استفراغ و دفع خونی نداشته ام
با سلام
برای تشخیص نوع بیماری گوارشی خود باید تحت معاینه بالینی و برخی بررسیهای آزمایشگاهی و کلینیکال قرار بگیرید، بنابراین هرچه زودتر مراجعه کنید تا تحت ارزیابی دقیقتر پس از تعیین نوع بیماری تحت درمان مناسب قرار گرفته و سلامت خود را بازیابید.
سلام خسته نباشید من پارسال فیشر دارم جراحی کردم که نزدیک چن ماه مشکلی نداشتم اما الان دو ماه که مدفوع خلط دار و گاهی خونی دارم و اینکه همیشه احساس میکنم تخلیه کامل نشدم موقع اجابت مزاج و دردناک هم هست و شکم درد هم دارم
توروخدا جوابم رو بدید دکتر هم رفتم آزمایش دادم احتمال کولیت دادن و نوشتن برای کولونوسکوپی که هنوز انجام ندادم چون میترسم چکار کنم به نظر شما
با سلام
دوست عزیز تشخیص بیماری شما نیاز به بررسی بالینی و ارزیابی کلینیکی و همان کولونوسکوپی دارد تا نوع بیماری مشخص شده و بر حسب شدت آن درمان مناسب تجویز شود. نگران نباشید روند بررسی و تشخیصی بیماری را ادامه داده و تحت درمان قرار بگیرید تا هر چه زودتر از علایم آزار دهنده بیماری فعلی رها شده و سلامت خود را باز یابید.