عوامل خطر سندرم رودهی تحریکپذیر
شناسایی عوامل مؤثر بر IBS یک گام کلیدی در مدیریت وضعیت بیماری است تا فرد احساس کند که کنترل زندگی خود را دارد. بسیاری از افراد علایم و نشانههای سندرم رودهی تحریک پذیر را دارند، اما احتمال ابتلا به این سندرم در برخی افراد بیشتر است. عوامل خطر سندرم رودهی تحریکپذیر عبارتاست از:
- سن: IBS بیشتر در افراد زیر ۴۵ سال رخ میدهد.
- جنس: زنان دو برابر مردان به این سندرم مبتلا میشوند.
- سابقهی خانوادگی ابتلا به سندرم رودهی تحریکپذیر: مطالعات نشان میدهد افرادی که عضو خانوادهای با IBS هستند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشند. تأثیر سابقهی خانوادگی بر خطر ابتلا به IBS ممکن است به ژنها، عوامل مشترک در محیط خانواده یا هر دو مربوط باشد.
- سابقهی ابتلا به یک اختلال روانی: اضطراب، افسردگی، اختلال شخصیت و سابقهی سوء استفاده جنسی در دوران کودکی از عوامل خطر این سندرم است.
با این تفاسیر امکان پیشگیری از ابتلا به IBS وجود ندارد، اما انجام اقدامات لازم را برای جلوگیری از بروز نشانهها یا بدتر شدن آنها میتواند امکانپذیر باشد. تغییرات تغذیهای میتواند به بهبود علایم کمک کند. برای شناسایی عوامل غذایی بهتر است یک دفترچه یادداشت غذایی تهیه شود و از مصرف غذاهای تشدیدکننده علایم اجتناب شود. مدیریت استرس و اضطراب و در صورت نیاز درمان شناختی یا روان درمانی در مدیریت علایم بیماری مؤثر است. جمعآوری اطلاعات بیشتر در مورد بیماری IBS از طریق مطالعه و جستوجو در اینترنت و مشورت با پزشک میتواند در یافتن راه کارهای درمانی بهتر مفید باشد.