کولونوسکوپی یکی از روش های تشخیص بیماری های گوارشی است که به منظور بررسی انواع اختلالات روده ای از جمله بافت ملتهب، زخم و رشد غیر طبیعی بافت روده، پولیپ و …انجام می گیرد. کولونوسکوپی، دستگاه آندوسکوپی است که به پزشک اجازه میدهد پوشش داخلی روده بزرگ را از طریق کونولوسکوپ یا لوله بزرگ، انعطاف پذیر و دوربین دار و متصل به مانیتور مشاهده نماید. افزون بر مشاهده روده بزرگ از کولونوسکوپی به منظور نمونه برداری و خارج کردن بافت های سرطانی نیز استفاده می شود. از دیگر امکانات کولونوسکوپی می توانیم به شستوشو روده، مکش و تزریق هوا اشاره کنیم. طول لوله کونولوسکوپ بین 125 تا 183 سانتی متر متغیر است
کولونوسکوپی در تشخیص طیف گسترده ای از بیماریها نقش دارد که از جمله آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم :
کولونوسکوپی در مطب پزشک و یا کلینیکهای درمانی بدون استفاده از بی هوشی یا بی حسی انجام می شود تنها در مواردی ممکن است از داروهای آرام بخش یا مسکنهای قوی تری برای آرامش بیمار استفاده شود. برای انجام این روش تشخیصی بیمار باید بر روی تخت به سمت چپ دراز بکشد. پزشک لوله یا همان کولونوسکوپ آغشته به ژل روان کننده را از طریق مقعد وارد روده می کند. این لوله به سبب ایجاد دیدی دقیق تر روده را با گاز کربن دی اکسید پر می کند و سپس دوربین متصل به این لوله تصاویری از آن بر روی مانیتور نمایش می دهد. این کار معمولاً بین 30 الی 60 دقیقه زمان نیاز دارد التبه در برخی موارد لازم است بیمار تا یک الی دو ساعت بعد همچنان در مطب باشد. در طی انجام کولونوسکوپی ممکن است پزشک با مشاهده پولیپ از بیوپسی یا برداشت بافت روده نیز استفاده نماید که پس از آن مقداری خونریزی از مقعد امری طبیعی است.
پس از انجام کولونوسکوپی درد شکم و نفخ امری طبیعی تلقی می شود. یکی از عوارض کولونوسکوپی که البته نادر است، سوراخ شدن روده می باشد. اما ممکن است برخی عوارض دیگری نیز ظاهر شوند که می بایست در صورت مشاهده هر یک از آنها با پزشک مراجعه کنید :
اغلب بیمه ها هزینه انجام این روش تشخیصی را بر عهده می گیرند ولی هزینه انجام کولونوسکوپی ممکن است با توجه به مرکزی که این کار در آن انجام میدهید متفاوت باشد. بنابراین برای آگاهی دقیق از قیمت ها لازم است پزشک متخصص خود در این باره صحبت نمایید.