هلیکوباکتر معده نوعی باکتری شایع دستگاه گوارش است که حداقل نیمی از افراد دنیا آن را در بدن جای داده اند. این باکتری می تواند تا سالها در پوشش معده یا قسمت فوقانی روده کوچک زندگی کند و در آینده موجب بیماری های روده و دستگاه گوارش شود. عامل بیشتر زخم معده ها و مشکلات معده همین باکتری است همچنین احتمال دارد این باکتری منجر به سرطان معده شود.
این باکتری در صورتی که منجر به زخم معده شود، علائم ایجاد می کند. مهمترین نشانه زخم معده سوزش و درد شکمی است که البته این علائم در زمانی که معده خالی است مانند ساعات بین وعده ها و آخر شب شدت می یابد. سایر علائم زخم معده عبارت است از :
ممکن است زخم معده یا روده خونریزی کند، که این امر به شدت برای سلامتی زیان بار است. در صورت بروز علائم زیر به پزشک مراجعه کنید :
در حالت معمول زمانی تست های آزمایش هلیکوباکتر معده انجام می شود که فرد مبتلا به زخم معده باشد و یا سابقه و علائم آن را داشته باشد. علائم مختلی می تواند در ایجاد زخم معده نقش داشته باشد بنابراین شناخت علت دقیق این بیماری کمک ویژه به درمان آن مینماید. برخی از آزمایش هایی که برای تشخیص هلیکوباکتر معده به کار میرود عبارتند است از :
برای انجام این آزمایش لازم است بیمار محلولی حاوی اوره را مصرف نماید و سپس در کیسه ای مخصوص تنفس نماید. در صورتی که فرد مبتلا به این باکتری باشد، اوره به دی اکسید کربن تبدیل می شود و تنفس حاوی مقدار زیادی دی اکسید کربن است.
آندوسکوپی روشی است که در طی آن با استفاده از یک لوله کوچک دارای دوربین، می توان قسمت ابتدایی دستگاه گوارش شامل نای، معده و روده کوچک را مشاهده نمود. این روش برای دریافت نمونه نیز کاربرد دارد.
آزمایش خون جهت بررسی کم خونی و میزان گلبول های سفید خون کاربرد دارد، علت این بررسی این است که بدن در صورت خونریزی داخلی بر اثر باکتری هلیکوباکتر معده دچار کم خونی می شود.
با استفاده از سی تی اسکن می توان اجزای داخلی بدن مانند معده را مشاهده نمود. البته این روش تشخیص اغلب برای سرطان معده کاربرد دارد.
برای انجام این تست لازم است بیمار محلولی حاوی باریم را مصرف نماید، سپس پزشک با استفاده از اشعه ایکس می تواند اجزا داخلی شکم را مشاهده نماید.
راهکار های درمانی متفاوتی وجود دارند که در از بین بردن هلیکوباکتر معده موثر است. یکی از راهکار پزشکی به جز مصرف آنتی بیوتیک که تا به امروز برای این باکتری کشف شده است، استفاده از نور درمانی است زیرا تحقیقات نشان داده نور ماوراء بنفش در از بین بردن باکتری ها موثر است. نور درمانی حتی در مواردی که آنتی بیوتیک نقشی در درمان ندارد نیز تاثیر گذار است.