شاید شما هم متوجه شده اید که بعد از مصرف برخی داروها دچار یبوست می شوید، این امر حقیقت دارد . در واقع برخی داروها وجود دارند که مصرف آنها با کاهش عملکرد روده و یبوست در ارتباط است. در ادامه به معرفی این داروها و راه های پیشگیری از یبوست می پردازیم :
یبوست ناشی از دارو به عارضه ای گفته می شود که فرد در اثر مصرف برخی از دارو ها دچار این عارضه شود. این عارضه در دراز مدت قابلیت به وجود آوردن انواع بیماری های نشیمنگاهی از جمله بواسیر، شقاق و گوشت اضافه مقعد را به همراه آورده و فرد را با چالش های زیادی رو به رو می کند. برخی از دارو های یبوست ناشی از مصرف دارو، مسکن ها، داروهای ضد افسردگی و یا قلبی هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
از آنجایی که اغلب داروهای ضد سوزش معده دارای درصدی نمک های آلومینیوم هستند، مصرف آنها بیش از یک هفته در ایجاد یبوست نقش دارد. از دارو های سوزش معده می توانیم به شربت گاویسکون، مالوکس و سوکرالفیت اشاره کنیم. در برخی موارد می تواند این جریان برعکس شود، یعنی داروها به علت دارا بودن منیزیم، موجب بروز اسهال شود. سوزش معده به مدت طولانی می تواند نشانه ای جدی از بیماری ها باشد و نیاز به بررسی پزشک دارد.
این دسته از دارو با تاثیر گذاری بر روی سلول های عصبی، عملکرد و انقباض عضلات روده را کاهش داده و موجب یبوست می شود. مصرف داروهای مسکن نظیر استامینوفن ها، ترامادول، متادون و پردنیزولون باعث بروز یبوست می شوند. همچنین داروهای ضد درد و ضد التهاب به دلیل دارا بودن پاراستامول، مرفین ، کدئین یا کورتون (کورتیزون) یبوست زا محسوب می شوند. این اثرات نامطلوب بر روی سالمندان بیشتر است زیرا این افراد تحرک کمتری داشته و بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند.
داروهای ضد افسردگی از این جهت که علاوه بر مغز موجب تاثیر بر سیستم عصبی می شود، می تواند عملکرد روده را کاهش داده و خطر بروز یبوست را افزایش دهد. از جمله داروهای ضد افسردگی می توانیم به پروزاک، سروکسات، ایمیپرامین اشاره کنیم.
دارو هایی که برای تسکین مشکلات قلبی مثل آریتمی (بی نظمی ضربان قلب) ، فشار خون بالا یا آنژین قفسه سینه به کار میروند با کند کردن عملکرد عضلات روده در ایجاد یبوست نقش دارند. به طور مثال دارو های مهار کنندههای کانال کلسیم مانند آدالات و قرص های دیلتیازم نقش اساسی در یبوست دارند. افراد مبتلا به مشکلات قلبی نباید به هیچ وجه بدون نظارت پزشک مصرف دارو را قطع نمایند. بلکه باید با استفاده از راهکارهای پیشگیری مانع یبوست شوند.
انقباض های غیرارادی بدن موجب بهبود عملکرد روده ها می شود. اما داروهای ضد اسپاسم، با جلوگیری از انقباض های عضلانی موجب دل درد می شود. از داروهای ضد اسپاسم می توانیم به دیتروپان و دریپتان اشاره کنیم.
داروهای ادرار آور مناسب افرادی است که فشار خون بالایی دارند و یا به هر دلیلی ادرار در بدنشان محبوس شده است. این داروها حجم زیادی از آب را از بدن خارج می کنند، در نتیجه در بروز یبوست نقش دارند. این افراد باید حجم آب مصرفی بدن را افزایش دهند.
مصرف شربت های سینه به سبب دارا بودن کدئین یا فولکودین و ترکیبات که از سرفه جلوگیری می کند. تاثیرات منفی بر روی عضلات روده داشته و موجب یبوست می شود. این دارو معمولاً کوتاه مدت استفاده می شود اما در صورتی که مصرف آن بیش از یک هفته طول بکشد لازم است با پزشک مشورت نمایید.
از سایر داروهای عامل یبوست میتوان به قرص آهن، قرص کلسیم، آنتی هیستامینها، داروهای ضد پارکینسون، داروهای ضد صرع و داروهای ضدالتهاب استروئیدی اشاره کرد.
داروهای ملین وظیفه بهبود فرآیند دفع را دارند؛ اما مصرف این داروها اگر همراه با سایر داروها باشد می تواند مشکلاتی را به همراه آورد. از آنجایی که مصرف ملین ها موجب دفع سریع تر می شود، مصرف آنها موجب خروج سریعتر دارو از بدن قبل از اثرگذاری آن خواهد شد. در نتیجه مصرف همزمان ملین ها با سایر داروها توصیه نمی شود. برای بهبود یبوست بهتر است از سایر روش ها استفاده نمایید.
اگر مجبور به مصرف داروهای ذکر شده هستید، مصرف آن ها را قطع نکنید و به جای آن با روش هایی که در ادامه ذکر می کنیم، یبوست را درمان نمایید.
سلام من ۳ ساله که ورم معده دارم رفتم پیش دکتر یه سری دارو برام نوشته ولی از وقتی که داروهاش رو مصرف میکنم دپار یبوست بدی شدم جوری که مدفوع هم سیاه هستش راه چاره چیه واقعا
؟؟؟
داروهایی که جهت درمان عارضه های گوارشی تجویز می شوند عوارضی چون یبوست یا تغییررنگ مدفوع را به همراه دارند که بهتر است در این باره با پزشک خود گفتگو کنید. زیرا در صورت تداوم یبوست ممکن است به بیماری های مقعدی مانند بواسیر یا شقاق مبتلا شوید
دکتر به من داروی ضد افسردگی داده یک هفتس دارم مصرف میکنم سیستم زندگیم بهم ریخته یبوست شدم این یکیشه دارومو قط کنم؟
خیر خودسرانه مصرف یا قطع دارو نکنید و با پزشک خود مشورت کنید تا داروی جایگزین برای شما تجویز کند.
سلام اقای دکتر من یه مدته یبوست دارم به طور خیلی شدید بعد اطرافیان میگفتن به خاطر داروی ضد بارداریه که مصرف میکنم درسته یا نه مشکل دیگه ایه؟
سلام دوست عزیز ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از دارو دچار یبوست بشید اما برای تشخیص دقیق به پزشک گوارش مراجعه کنید
سلام چه دارویی برای یبوست خوبه؟ الان ک هفتس که دستشویی نکردم و دل درد بدی دارم
سلام دوست عزیز ملین های طبیعی و سبزیجات می توانند کمک بزرگی برای درمان یبوست باشند
سلام خسته نباشید مدتی است که از داروی سیپروترون استفاده میکئنم احساس میکنم بعد از این دو هفته مصرف یبوست گرفتم و نمیتونم راحت اجابت مزاج داشته باشم
سلام دوست عزیز این دارو هورمونی بوده و ممکن است دچار اختلال در نظم بدن شما شده باشد بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
سلام و خسته نباشید میتونم بپرسم آیا قرص تقویت مو باعث یبوست میشه یه نه؟
بله برخی از قرص و داروهای تقویتی موجب یبوست می شوند.
من هیچوقت یبوست نمیشدم کلا اما یک هفته که دارم دارو مصرف میکنم داروی انتی بیوتیک یبوست شدم میخواستم بدونم مصرف دارو برای یبوست تاثیر داره؟
سلام دوست عزیز بله مصرف برخی داروها می تواند بر یبوست تاثیر گذار بوده و فرد را دچار یبوست کند.
سلام چند روزه دارم قرص تقویت مو و ناخن میخورم یبوست شدید گرفتم ممکنه به اون ربط داشته باشه
سلام بله ممکن است این داروهای تقویت کننده با سیستم گوارش شما سازگار نبوده و موجب یبوست در شما شده باشد.
سلام دکتر من چند روزی بود قرص های جلوگیری (مارلین) مصرف میکردم ولی بعد تقریبا یک هفته مصرف
یبوست شدیدی گرفتم
ایا باعث یبوست میشه؟
سلام دوست عزیز بله امکان ابتلا به یبوست حین مصرف قرص های ضد بارداری وجود دارد.
سلام من داروئ فشار ۸۰و۵ به نام روناوینکس وقرص برا زبان قلب میخورم از روزی که این دارو میخورم یبوست شدید شدم ممنون میشم راهنمایی کنید
رد نقطه قابل مصرف این دارو ها بهتر است از ملین های طبیعی مانند مصرف سبزیجات، نوشیدن ناشتای آب استفاده کنید.