متاسفانه کیست درموئید بیماری شایع در خانمها بوده که بسیاری از آنها هنوز این بیماری را به طور کامل نمیشناسند. با ما در این مطلب همراه باشید تا کیست درموئید، علائم، علتها و روشهای درمان این عارضه را بررسی و شناسایی نماییم.
کیست درموئید یکی از انواع کیست های تخمدان است که توده هایی خوش خیم می باشد. این توده به علت دارا بودن موادی از جمله مو و غضروف و چربی و دندان با این نام شناخته می شود و بر اثر بقایای مواد ژنتیک یا سلول های بنیادی ایجاد می شود،که منشاء این سلول ها به دوران جنینی بازمیگردد در واقع می توان گفت کیست ناشی از اختلالی در تکامل بافت پوست در دوران جنینی ایجاد شده این معمولاً در دوران کودکی تا بزرگسالی قابل مشاهده نیست. این بیماری اکتسابی و عفونی نیست و بیشتر در زنانی با سنین ۲۰ الی ۳۰ مشاهد می شود.
برخی از علائمی که ممکن است کیست درموئید یا تخمدان در فرد ایجاد نماید به این شرح است:
به طور کلی علت بروز کیست مویی هنوز کامل و دقیق تشخیص داده نشده است. اما می توان عواملی را برای ایجاد این عارضه موثر دانست. رشد ناهماهنگ لایه های پوست در لایه اپیتلیوم فضایی کیسه مانند ایجاد شده در نتیجه ساختارهای پوست در این ناحیه به دام می افتند و کیست مویی ایجاد می شود. البته نا گفته نماند نوعی کیست مویی در ناحیه دنبالچه نیز وجود دارد که نباید با کیست درموئید اشتباه گرفته شود.
دیواره سلولی این کیست مشابه ساختار خارجی پوست و دارای فولیکول های مو، غدد عرق و گاهی مو، دندان یا عصب است. کیست درموئید دارای دو نوع خوش خیم و بدخیم است که در اغلب موارد خوش خیم می باشد.
یکی از عواملی که می تواند سبب بروز کیست درموئید شود رشد بافت های درونی در خارج از رحم است که سبب رشد سلول های این بیماری می شوند.این عارضه با علائمی چون درد شکم و گرفتگی، درد ناحیه لگن همراه است.
عونت عارضه ای است که بیشتر در خانمها به چشم میخورد. خانمهایی که دچار عفونت لگن می شوند، با علائم شدیدی مواجه نبوده و تا زمانی که عفونت به رحم و تخمداننرسد درد یا علائمی را تجربه نخواهند کرد. علائم ناشی از عفونت لگن می تواند شامل مواردی چون ترشح و بوی بد واژن، درد شکمی و هنگام برقراری رابطه جنسی، نا منظم بودن چرخه قاعدگی، سوزش و درد هنگام ادرار و سوابق کیست تخمدان.
بارداری یکی از عوامل محرک ایجاد کیست تخمدان است که فرد در این زمان با تحریک سلول ها و هورمون ها به کیست درموئید مبتلا شود.بنابراین میتوان بارداری را یک عامل موثر برای ایجاد کیست مویی دانست.
گاهی ممکن است کیست مویی با کیست درموئید اشتباه گرفته شود که درایت و مهارت پزشک معالج میتواند احتمال بروز این خطا را محدود کند.
مهمترین تفاوت های کیست مویی با کیست درموئید به این شرح است:
با توجه به تفاوت هایی که این دو بیماری دارند اما تشخیص این ضایعه برای بیمار امکان پذیر نمیباشد و مراجعه به پزشک متخصص برای تشخیص و معاینه دقیق الزامی میباشد.
کیست درموئید نیاز به درمان دارد ولی معمولاً درمان آن اورژانسی نیست، ولی در مواردی ممکن است کیست موجب چرخش تخمدان شود که در این صورت نیازمند درمان فوری خواهد بود، این حالت علایمی مانند استفراغ ، تب ، درد شدید ، یبوست و یا اسهال را ایجاد می کند.
درمان این کیست بستگی به فاکتورهایی از جمله سن بیمار، نوع و اندازه کیست دارد. در مراحل ابتدایی بیماری، پزشک توصیه می کند، چند ماه صبر نمایید، زیرا ممکن است برخی از کیست ها از بین بروند ولی نیاز است در فواصل زمانی منظم رشد کیست و تغییر اندازه آن از طریق سونوگرافی لگنی مورد بررسی قرار گیرد.در مراحل بعدی ممکن است پزشک داروهای ضدبارداری را تجویز نماید که این مورد نیز تاثیر چندانی در توقف رشد این سلول ها نخواهد داشت.
در صورتی که این کیست ها بیش از اندازه بزرگ شوند نیاز به درمان جراحی است، در این عمل که ممکن است با استفاده از لاپاراسکوپی نیز انجام گیرد، کیست های ایجاد شده در تخمدان برداشته خواهند شد. در صورتی که درمان با روش کم تهاجمی لاپاراسکوپی صورت گیرد نتیجه موفق آمیز تر است زیرا که مانع از چسبندگی بعد از عمل می شود. دوران نقاعت کوتاه تر و درد بعد از عمل نیز کمتر خواهد بود.
در حالتی که کیست درموئید سرطانی باشد، ممکن است رحم، تخمدانها و لوله های فالوپی در طی عمل جراحی برداشته شوند و همراه با این عمل نیز درمان های شیمی درمانی و پرتو درمانی انجام گیرد. همچنین در صورتی که کیست تخمدان بعد از یائسگی ایجاد شود، احتمالاً پزشک عمل جراحی را توصیه می کند.
این بیماری راه پیشگیری خاصی ندارد زیرا که زمینه ای ژنتیکی در دوران جنینی دارد، تنها راهکار پیشگیری ازاین بیماری ، انجام سونوگرافی بصورت سالانه می باشد، تا اطلاعات دقیقی از وضعیت اعضای بدن در ناحیه لگن دریافت کنید. این کیست ها تاثیری در قاعدگی ندارند و باعث نامنظم شدن آن نمی شوند.
به طور کلی برداشتن کیست درموئید عملی ضروری نیست اما در صورتی که پاره، ملتهب شده و ایجاد درد کند نیاز به درمان فوری دارد.
لازم است در موارد زیر برای برداشت این کیست ها اقدام نمایید:
سلام خسته نباشید کیست درموئید رو جراحی میکنن یا لیزرم میشه؟
بهترین راه درمان کیست درموئید تخلیه و خارج کردن کیست می باشد که با جراحی انجام می شود.