با وجود اینکه بواسیر یا هموروئید یک بیماری مشترک با علائم و نشانههای مشابه در زنان و مردان است اما امکان ابتلا به بیماری بواسیر در زنان چهار برابر بیشتر از مردان است. احتمال آسیبپذیری زنان به دلیل در معرض قرار گرفتن عوامل مستعد کننده این بیماری بیشتر و در نتیجه روند درمان هموروئید آنان نیز دشوارتر خواهد بود. بیشترین عللی که در بروز بیماری بواسیر در زنان نقش دارند شامل:
- نشستن طولانیمدت: قرار گرفتن طولانی مدت در یک وضعیت به خصوص حالت نشسته در زنان به سبب شغلی که دارند عضلات کف لگن را همیشه تحت یک فشار مداوم قرار میدهد.
- یبوست یا اسهال مکرر: تغییرات هورمونی ایجاد شده طی سیکل ماهانه زنان، آنها را در معرض مشکلات گوارشی از جمله تجربه اسهال یا یبوست برای حداقل چند روز ابتدایی عادت ماهانه میکند.
- بلند کردن اجسام سنگین: توانایی و قدرت بدنی زنان به صورت طبیعی کمتر از مردان است. جابهجایی اجسام سنگین عضلات کف لگن زنان را زودتر از مردان تضعیف میکند.
- بارداری و زایمان: زنان به دلیل بزرگ شدن شکم در بارداری و تغییرات هورمونی ناشی از آن بیشتر مستعد ابتلا به هموروئید هستند. عضلات کف لگن زنان به دلیل بارداری و زایمان تضعیف خواهد شد و همین ضعف عضلانی زمینه را برای ابتلا به این بیماری را فرآهم میکند. از طرفی بارداری فرد را مستعد ابتلا به یبوستهای مزمن خواهد کرد.
- استفاده مکرر از غذاهای شور یا تند: مواد غذایی پرنمک و فلفل با تأثیر بر فشارخون داخل عروقی فرد را مستعد بیماری بواسیر میکند.
- کمتحرکی: زندگی شهرنشینی در زنان از جمله خانهدار باعث کاهش میزان فعالیت جسمی روزانه آنان شده است که نه تنها منجر به افزایش وزن و مشکلات بعدی آن با ایجاد فشار بر عضلات کف لگن خواهد شد، بلکه سرعت فعالیت دستگاه گوارش فرد را نیز کند و یبوست فرد را تشدید میکند.
متأسفانه، عدم آگاهی زنان از استعداد خود برای ابتلا به بیماری هموروئید و علل ایجاد کننده آن باعث شده تا زنان جامعه بیشتر دچار این بیماری شده و از آن رنج ببرند. درحالیکه زنان میتوانند با توجه به شیوهی صحیح زندگی، قرار دادن ورزش در برنامههای شخصی روزانه و اصلاح الگوهای رفتاری غلط که از پیشینیان بر جای مانده است، سلامت جسمی خود را تضمین و از ابتلا به این بیماری در امان بمانند.
بیماری بواسیر در زنان حتی در دوران بارداری نیز قابل پیشگیری است و آنان نباید از اقدامات پیشگیرانه در این دوران زندگی غافل شوند. زنان با غلبه بر ترس از ابتلا به هموروئید و مقابله با ناامیدی از درمان آن میتوانند قدرت خود را اثبات کنند.
نشانه های بواسیر یا هموروئید در بارداری
نشانههای بواسیر در بارداری شامل:
- ناراحتی در ناحیه مقعد: احساس ناخوشایندی که در ناحیه مقعد رخ می دهد و فرد برای اولین بار در طول عمر خود آن را تجربه میکند.
- خونریزی: خونریزی به رنگ قرمز روشن از مقعد یک شاخص قطعی وجود هموروئید یا بواسیر در زنان باردار است که در طول اجابت مزاج یا بلافاصله پس از آن رخ میدهد. خون با محتویات روده مخلوط نیست و بر روی سطح آن به صورت جداگانه قرار دارد. حجم خون ممکن است از چند قطره کوچک تا مقدار زیاد متفاوت باشد. طولانی مدت بودن خونریزی مقعدی در زنان باردار ممکن است باعث کاهش هموگلوبین و ایجاد کمخونی در او شود.
- درد: احساس درد از عوارض انواع خاصی از هموروئید است. ترک در مقعد یا التهاب طولانی مدت میتواند منجر به درد هر نوع بواسیری شود که در حین دفع مدفوع یا بعد از آن رخ میدهد.
- خارش: خارش پوست ناحیهی مقعد میتواند علامت التهاب کانال مقعد و کف لگن باشد که ممکن است منجر به التهاب و قرمزی پوست نیز شود. زنان با خاراندن ناحیهی ملتهب با ناخن، خود را در معرض زخم و عفونت قرار میدهند.
بارداری نهتنها عروق داخلی کانال راست روده، بلکه مویرگهای پا و ناحیهی تناسلی را نیز در معرض واریسی شدن قرار میدهد. زیرا رحم در حال رشد بر روی یک ورید بزرگ درون شکم ـ موجود در قسمت راست بدن به نام اجوف تحتانی که وظیفهی بازگرداندن خون اندامهای پایینی بدن را به قلب دارد ـ فشار میآورد. فشار رحم در سه ماههی آخر بارداری میتواند آنقدر شدید باشد که باعث ایجاد اختلال در عملکرد این ورید شده و خون در عروق اندامهای پایینی جمع شود و با سرعت کمتری به قلب بازگردد. تجمع خون باعث کشیدگی دیوارههای عروقی و کاهش توان پمپاژ در آنها میشود. در نهایت عملکرد عروق ضعیفتر و حساستری چون ناحیهی کف لگن و مقعد زودتر از سایر نقاط مختل میشود.
تغییرات هورمونی دوران بارداری که به منظور حمایت جنین در نه ماه بارداری به وجود میآید، بر سایر نقاط بدن مادر نیز تأثیر میگذرد که همیشه مطلوب نخواهد بود. تغییر هورمونی با دو ضربه از دو ناحیهی متفاوت زمینه را برای بواسیر مساعد میکند.
- کاهش سرعت حرکت رودهها و تشدید احتمال یبوست در فرد
- شل شدن دیوارهی عروق و تورم آن به دنبال تجمع خون
در دوران بارداری به دلیل محدودیت مصرف دارو باید با تغییر رژیم غذایی و رعایت توصیههای پیشگیرانه از شدت عوارض بیماری کاست که شامل:
- مصرف مایعات فراوان؛
- مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه و سبزیجات؛
- تنظیم زمان دفع مدفوع در شبانهروز و خودداری از به تأخیر انداختن آن؛
- استفاده از توالت فرنگی؛
- خودداری از زور زدن هنگام اجابت مزاج؛
- کمپرس گرم یا سرد بر ناحیهی ملتهب؛
- پیادهروی منظم روزانه؛
- ورزش کگل (مخصوص تقویت عضلات کف لگن)؛
- استفاده از دستمال توالت نرم، بدون بو و سفید یک دست
- نشستن در وان یا لگن تمیز حاوی آب گرم حداقل سه بار در روز هر بار به مدت ده دقیقه؛
- تحرک و دوری از باقی ماندن در یک حالت نشسته یا ایستاده در مدت طولانی.
در صورت مؤثر نبودن تغییرات الگوی رفتاری میتوان از داروهای موضعی یا داروهای مسکن و ضد التهاب با نظر پزشک استفاده کرد. هرچند اثر مضر بسیاری از داروها بر جنین شناخته نشده است اما با مصرف موضعی دارو در سطح کوچکی از پوست احتمال آسیب احتمالی کاهش مییابد. البته نگران نباشید پزشکان داروهای ایمنتر در بارداری را تجویز خواهند کرد. در صورت نیاز به جراحی معمولاً تا پس از زایمان فرد صبر میکنند زیرا احتمال بهبود نسبی هموروئید پس از اتمام بارداری وجود دارد.
اگرچه بواسیر به تنهایی برای جنین مشکلی ایجاد نخواهد کرد اما به منظور جلوگیری از کمخونی مادر نیاز به پیگیری فوری عارضهی خونریزی بواسیر در بارداری هست.
هرچند زور زدنهای بیش از حد در هنگام زایمان طبیعی میتواند باعث تشدید بیماری شود ولی انجام مداوم ورزش کگل میتواند به تقویت عضلات کف لگن و آمادگی آن برای زایمان کمک کند. پس از زایمان، استفاده از وان و یا لگن حاوی مخلوط آب ولرم و بتادین در کاهش درد بواسیر یا هموروئید بیتأثیر نیست.
سلام من یه مدتی هست البته هر چندماه اینطوری میشم خون در مدفوع میبینم البته بعد درد هم دارم امکان داره بواسیر باشه خیلی نگرانم
سلام و وقت بخیر. برای تشخیص دقیق حتما باید معاینه شوید. خونی که میبینید روشن هست یا تیره؟
اگه خون روشن باشه ممکنه به یکی از بیماریهای نشیمنگاهی دچار شده باشید ولی اگر تیره هست ممکنه مربوط به دستگاه گوارشتون باشه.
عرض سلام و خسته نباشید میخواستم بگم که من دچار بواسیر شده بودم و جراحی مقعد انجام دادم که بعد از این موضوع به دلیل تنگی مقعدم اکثرا یبوست میگیرم خیلی این موضوع اذیتم میکنه چکار کنم
سلام , خسته نباشید,من دو روز هست که موقع دفع همراه مدفوع خون روشن می بینم, درد یا یبوست نداشتم اما این دو روز بعد از دفع یه مقدار سوزش احساس میکنم, دلیلش بواسیر هست یا مشکل دیگه ای وجود داره
ممنون از مطلب خوب و مفیدتون
باسلام و درود. سلامت باشید.
سلام دکتر من ۷ ماه و نیم هست که باردارم و دکترم واسم استراحت مطلق نوشتن با توجه به این شرایط کرونا هم جایی خیلی نمیرم ولی اکثرا پیاده روی میکنم. این یه ماه اخیر یبوست گرفتم و شیاف استفاده میکردم تا اینکه حس کردم کحنار مقعدم برجسته شده یکم. یعنی دارم بواسیر میگیرم؟
سلام دوست عزیز. احتمالش وجود داره. حتما آب ۱۰ تا ۱۲ لیوان در روز بنوشید. غذاهای حاوی فیبر (لوبیا، نخود و…) به همراه سبزیجات یا سالاد با روغن زیتون استفاده کنید. همچنین حمام سیتز بسیار کمک کننده هست. با دکتر زنانتون هم در این رابطه مشورت کنید.
سلام من از بچه گی یبوست دارم ب عد از زایمان دچار خارش هر ا ز گا هی خون ریزی ولی الان چند سالی گذ شته خون ریزی ندارم ولی گیپ شدن مقعد با آث یبوست خیلی مزمن کرده لطفت راه نمایی کنید
با سلام
کنترل یبوست نیاز به همکاری شخصی شما دارد باید تغییراتی در شیوه زندگی و رژیم غذایی خود ایجاد کنید تا این یبوست کنترل شده و بیماری مقعدی نیز بعد از معاینه بالینی تحت درمان مناسب دارویی و یا غیر آن قرار بگیرند باید رژیم غذایی خود را از مواد غذایی پر فیبر میوه آلو گلابی انجیر خوشک روغن زیتون سرشار نموده مایعات فراوان مصرف کنید دفع مدفوع خود را را به تأخیر نیندازید و مدفوع خود را برای مدت طولانی نگه ندارید پیاده روی کرده و ورزش منظم داشته باشید.
سلام ببخشید من چند سالی هست که بعضی اوقات مشکل یبوست دارم بعد از دفع یه قسمتی از بیرون مقعدم زخم میشه وخون میاد نمیدونم چیکار کنم سوزش وخارش هم ندارم فقط وقتی زخم بشه خون میاد خیلی میترسم به نظر شما به پزشک مراجعه کنم
با سلام عدم توجه به درمان و کنترل بیماری یبوست در طولانی مدت در شما باعث شده تا دچار بیماری مقعدی احتمالی شقاق شده باشید لازم است برای بررسی و تشخیص قطعی آن حضوری مراجعه کنید اگر در مدت طولانی دچار بیماری شده باشید احتمالا بیماری مزمن شده دیگر به درمانهای دارویی پاسخ مناسب نخواهد داد و نیاز به درمانهای غیردارویی چون بوتاکس یا جراحی خواهد داشت البته این جراحی با کمک روشهای نوین لیزری های تحت بی حسی موضعی قابل انجام بده نیازی به مراقبت استراحت طولانی مدت و یا بستری شدن در بیمارستان ندارد و می توانید از… Read more »
حدودا سی ساله پای چپ ندارم، وبه همین علت استفاده از سرویسهای بهداشتی معمولی برای دشوار است و ده سالی است که دچار بیماری بواسیر شده ام و حدودا دوتکه به اندازه لوبیا از روده خارج شده و گاه به گاه بر اثر فشار خون شدیدی خارج میشود لطفا راهنمایی فرمائید سپاسگزارم
با سلام وقتی بیماری مقعدی هموروئید پیشرفت کرده فعال باشد به درمانهای دارویی پاسخ موثر نداده و دارای زائده دائمی باشد دیگر لازم است تا فرد تحت عمل جراحی قرار بگیرد البته این جراحی با کمک روش های لیزری دیگر مانند جراحی های گسترده سنتی با کمک تیغ جراحی نبوده و سرپایی تحت بی حسی موضعی بدون درد و خونریزی و در جایی خارج از بیمارستان یعنی محیط کلینیک قابل انجام بود نیازی به بستری شدن دارد فرد ندارد و فرد میتواند در همان روز جراحی طی یک الی دو ساعت مرخص شده و به خانه بازگشته و زندگی عادی… Read more »
با سلام
من الان چند روزی هست یه گوشت اضافی که همرنگ پوستم هست از مقعدم بیرون زده . امروز با هر بیرون روز به شدت احساس درد و سوزش داشتم و بعد موقع راه رفتن و نشستن اون رو حس میکردم. سیو سه سال دارم و سال گذشته زایمان کردم . سابقه بیماری خاصی ندارم.البته باه همراه دستشویی مقدار کم خون هم میومد که تیره بود رتگش. یبوست معمولا دارم و گاهی اوقات مدفوع به سختی خارج میشه
با سلام با توجه به توضیحاتی که دادید به نظر می رسد میرسد به سبب دفع مدفوع سخت و زورکی و ابتلا به یبوست در طولانی مدت دچار بیماری مقعدی هموروئید شده باشید به هر حال بدون معاینه نمی توان نظر قطعی داد و راهکار درمانی توصیه نمود پیشنهاد میشود هرچه زودتر قبل از بروز علایم آزاردهنده دیگر که میتواند زندگی روزمره شما را نیز در مواردی مختل کننده مراجعه حضوری نمایید تا تحت درمان مناسب قرار بگیرید در صورتی که بیماری در مراحل اولیه ایجاد خود باشد شانس نتیجه گرفتن از درمان دارویی را خواهید داشت در غیر اینصورت… Read more »
سلام ده روز از عمل هیموریدم میگذره یبوست شدید گرفتم جای همورید نگاه کردم باز میترسم احتمال اینکه جای بخیهای جزبی باز شد هست باتشکر
با سلام
بله باید مراقب باشید و با مصرف مواد غذایی ملین دفع روان داشته باشید تا به ناحیه عمل فشار وارد نشود. میزان مایعات مصرفی مواد غذایی پروفیبر آلو انجیر گلابی و روغن زیتون همراه غذا را افزایش داده و از به تاخیر انداختن عمل دفع مدفوع خودداری کنید و هنگام دفع زور و فشار وارد نکنید.
سلام ببخشید من ۳ماه زایمون کردم بعد از ۳ماه هنوز اسهال و تهوع دارم میشه دلیلشو بدونم چه دارویی باید مصرف کنم
با سلام
بدون بررسی و معاینه بالینی و انجام آزمایشات لازم نمیتوان نوعی بیماری گوارشی شما را تشخیص داد برای بررسی وضعیت هر چه زودتر مراجعه حضوری نمایید.