
بواسیر که با نام علمی هموروئید هم شناخته می شود از شایع ترین بیماری های مقعدی است که افراد در هر سنی می توانند به آن دچار شوند . این بیماری در اثر تورم و التهاب رگ های ناحیه ی مقعد به وجود می آید .
در ناحیه ی مقعد مویرگ ها و رگ های خونی فراوانی قرار گرفته اند که بسیار پرخون و انعطاف پذیرند . گاهی این مویرگ ها و رگ ها در اثر عوامل متعددی از جمله یبوست در معرض فشار و کشیدگی بیش از اندازه قرار می گیرند . در نتیجه رگ ها دچار کشیدگی ، تورم ، التهاب ، از هم گسیختگی و پارگی می شوند و بیماری بواسیر به وجود می آید.
یکی از عواملی که در ایجاد بیماری بواسیر به عنوان یک عامل مهم شناخته شده است یبوست است . در هنگام یبوست اجابت مزاج به سختی صورت می گیرد . از این رو خروج مدفوع سخت و سفت می تواند فشار زیادی را به رگ های دیواره ی مقعد وارد کند و آنها را در معرض کشش شدید قرار می دهد . به همین دلیل رگ ها دچار آسیب و التهاب می شوند .
بواسیر درجات مختلفی دارد و بسته به میزان آسیبی که به رگ ها وارد شده است و میزان و شدت علائم می تواند درجات آن را تعیین کرد . گاهی بواسیر در حد بسیار خفیف است و بیمار هیچگونه علائم و نشانه های خاصی مبنی بر درد ، سوزش و خونریزی احساس نمی کند . اما گاهی میزان و شدت آسیبی که به رگها وارد شده است بسیار بالاست و علائم و نشانه های زیادی برای بیمار به وجود می آید که خونریزی از بارز ترین آنهاست .
بواسیر خونی نوعی از بواسیر است که بیمار با خونریزی بسیار زیادتری نسبت به موارد دیگر بواسیر مواجه است و به دنبال اجابت مزاج یا گاهی در مواقع عادی با خونریزی زیادی از مقعد خود روبرو می شود . این نوع بواسیر می تواند بسیار خطرناک باشد بیمار را در معرض کم خونی و فقر آهن قرار دهد ازاین رو بیمار باید سریعا تحت درمان پزشکی فوری قرار بگیرد .
بواسیر خونی زمانی به وجود می آید که رگ های ناحیه ی مقعد در اثر فشار و کشش شدید دچار آسیب و پارگی شدیدی شده اند و خونریزی به وجود آمده است.
انواع بواسیر خونی
بواسیر به دو نوع کلی تقسیم می شود :
بواسیر خارجی
در این نوع بواسیر مویرگ ها و رگ های قسمت خارجی مقعد دچار آسیب و کشیدگی می شوند . بیرون زدگی و خونریزی از شایع ترین علائم این نوع بواسیر است . در این حالت از بواسیر بیمار با درد بیشتری مواجه خواهد شد .
بواسیر داخلی
این نوع بواسیر در نواحی داخلی مقعد و در ۴ سانتی متر انتهایی روده بزرگ اتفاق میفتد . این نوع بواسیر علائم و نشانه های کمتری دارد و معمولا خونریزی آن از نوع داخلی است که بیمار در اغلب موارد متوجه آن نمی شود .
علائم بواسیر خونی
بیماری بواسیر از بیماری های پرنشانه است و علائم و نشانه های آن به راحتی قابل تشخیص است . البته باید بگوییم که سایر بیماری های گوارشی و مقعدی هم تا حد زیادی علائم و نشانه هایی مشابه با بیماری بواسیر دارند از جمله بیماری سرطان روده . از این رو بهتر است که در هنگام مشاهده ی هرگونه علامتی برای تشخیص و بررسی دقیق تر به پزشک متخصص مراجعه کنید .
علائم و نشانه های کلی بواسیر شامل موارد زیر است .
- دفع خون روشن به همراه دفع مدفوع یا پس از آن که می تواند به صورت بسیار خفیف باشد و گاها در مواردی بسیار شدید است . این خون به صورت جداگانه و به همراه مدفوع خارج می شود .
- احساس درد در ناحیه ی مقعد که در هنگام اجابت مزاج می تواند شدت آن بیشتر شود.
- احساس سوزش و خارش در ناحیه ی مقعد
- وجود التهاب و تورم در اطراف ناحیه ی مقعد
- وجود زائده ها و بیرون زدگی های گوشتی در اطراف ناحیه ی مقعد
- ترشح مخاط
- خروج مواد لزج و چسبنده ی بی رنگ به هنگام دفع مدفوع
- احساس دفع ناکامل مدفوع
راه های درمان بواسیر خونی
بواسیر خونی به علت اینکه باعث از دست رفتن خون زیادی می شود می تواند خطرات و مشکلات زیادی را به همراه خود داشته باشد از این رو درمان فوری آن از اهمیت زیادی برخوردار است .
برای درمان بواسیر خونی روش ها و تکنیک های درمانی متعددی وجود دارد . در یک تقسیم بندی کلی روش های خانگی و روش های پزشکی از مهم ترین درمان های شناخته شده برای درمان بواسیر خونی شناخته می شوند ولی از آنجایی که بواسیر خونی درجه ی پیشرفته تری از بیماری بواسیر است ممکن است درمان های خانگی پاسخ درمانی لازم را به دنبال نداشته باشند و با شکست مواجه شوند . از همین رو درمان های پزشکی برای درمان بواسیر موثر تر و قطعی ترند .
در میان درمان های پزشکی موثرترین و قطعی ترین روش درمانی ، درمان با لیزر است که بیشترین میزان موفقیت را به همراه دارد .
درمان های پزشکی بواسیر شامل موارد زیر است .
- درمان دارویی
- درمان با لیزر
- درمان با جراحی
داروی بواسیر خونی
تا به امروز داروی موثر و قطعی که بتواند به عنوان درمان قطعی بواسیر جایگزین سایر روش های درمانی شود کشف نشده است ولی برای بیمارانی که بواسیر آنها در مرحله ی اولیه قرار دارد و هنوز علائم و نشانه های آن پیشرفت زیادی نکرده است می توان با یک سری دارو ها از میزان علائم و نشانه های بیماری آنها کاست .
این داروها شامل موارد زیر است :
- آنتی بیوتیک ها
- مسکن ها
- ضد التهاب ها
- ملین ها
هیچ کدام از داروهای فوق در درمان قطعی بیماری بواسیر نقشی ندارند .
درمان بواسیر خونی در طب سنتی
در طب سنتی روش ها و درمان های متعددی برای درمان بواسیر ذکر شده است . هدف از ارائه ی این روش های درمانی ، بهبودی سریع تر بیمار و عدم نیاز به مداخلات پزشکی است . بسیاری از افراد تمایل ندارند که بدن خود را به تیغ جراح بسپارند . از طرفی همه ی ما می دانیم که عمل جراحی بواسیر یکی از سخت ترین و دشوارترین عمل هاست که در کنار عوارض متعددی که بعد عمل جراحی برای بیمار به وجود می آورد با درد و خونریزی زیادی همراه است . در موارد زیادی هم بیماران پس از انجام عمل جراحی بواسیر شاهد بازگشت این بیماری بوده اند و رضایت چندانی از آن نداشته اند . هزینه های بالای جراحی هم بسیاری از افراد را از انجام آن منصرف می کند .
لیزردرمانی هم با اینکه از قطعی ترین و موثرترین روش های درمان بواسیر است ولی هزینه ی بالایی دارد و به همین دلیل بسیاری از افراد زمانی که به بیماری بواسیر متوجه می شوند ابتدا به روش های درمانی طب سنتی روی می آورند .
اثربخشی بالا و بی ضرر بودن بسیاری از روش های درمانی طب سنتی بارها مورد تاکید اطبای طب سنتی قرار گرفته است و حتی حکیم بزرگ ابن سینا هم در موارد زیادی به آن اشاراتی داشته است .
شاید نتایجی که از طب سنتی گرفته می شود در طولانی مدت به دست بیاید و گاها در موارد زیادی هم این خط درمانی با شکست مواجه می شود ولی بزرگ ترین مزیتی که درمان های طب سنتی دارند بی عارضه بودن و بی خطر بودن این روش هاست که به سلامتی شما هیچ آسیبی نمی زند و باعث پیشرفت بیماری شما نخواهد شد .
طب سنتی طیف وسیعی از درمان ها ، اقدام ها و توصیه ها را در بر می گیرد که از نوع تغذیه تا سبک زندگی شما را شامل خواهد شد . در ادامه با انواع روش های طب سنتی که برای درمان بواسیر معرفی شده است آشنا خواهیم شد .
درمان خانگی بواسیر خونی
درمان های خانگی متعددی برای درمان بیماری بواسیر وجود دارد . بسیاری از این روش ها را به آسانی می توان در منزل انجام داد . این روش های درمانی در کاهش علائم و نشانه های بواسیر موثرند و می توانند تا حد زیادی در روند بهبودی بیمار و همچنین در راستای پیشگیری از بواسیر مفید باشند .
- نوشیدن آب فراوان در طول روز به میزان ۸ الی ۹ لیوان
- انتخاب رژیم غذایی سرشار از فیبر مثل میوه ها و سبزیجات تازه
- نشستن در ظرف آب گرم و نمک برای مدت ۲۰ دقیقه برای ۳ الی ۴ بار در طول روز
- استفاده از توالت فرنگی و پرهیز از نشستن های طولانی مدت و زور زدن
- انجام ورزش و پیاده روی های منظم روزانه
- پرهیز از مصرف نوشیدنی های الکلی و مواد مخدر
- پرهیز از مصرف مواد کافئین دار
- پرهیز از نشستن و ایستادن برای مدت زمان طولانی
- استفاده از کیسه ی یخ برای تسکین درد و خونریزی های مقعدی
- درمان سریع اسهال و یبوست
- حفظ تناسب وزن