اسهال یک بیماری بسیار شایع در جهان است که بیش از یک میلیارد نفر حداقل یک بار در سال یا بیشتر مبتلا به آن میشوند. گاهی بیماری اسهال میتواند آنقدر شدید شود که با ایجاد نیاز فوری به دستشویی و سایر مشکلات، آسایش انسان را بر هم زده و در نیمی از موارد فرد را مجبور به ترک کار و فعالیت رومزه کند. بسیاری از بیماریهای گوارشی بدن خود را با تغییراتی در حالت مدفوع از جمله اسهال نشان میدهند.
در حالت طبیعی روزانه ۸ الی ۹ لیتر مایع وارد رودهی کوچک میشود که حدود یک الی دو لیتر آن از مصرف مایعات و مواد غذایی مصرفی و مابقی از ترشحاتت لوله و سیستم گوارش تشکیل میشود. حال در صورت هر اختلالی در این روند و باز جذب نشدن مایعات موجود در روده، مایع اضافی همراه مدفوع از بدن خارج و فرد دچار اسهال میشود.
در حقیقت مدفوع انسان وقتی اسهال نام میگیرد که از حالت و قوام طبیعی خود خارج شده و تغییر رنگ دهد. مدفوع در اسهال دارای درجات متفاوت از نظرر قوام، شل تا آبکی است که به دفعات زیادی (بیشتر از سه بار) در طی روز تخلیه میشود. تداوم اسهال میتواند به ضعف و سرگیجه، کمآبی و بیحالی بدن منجر شود و با علایم دیگری چون تب، دلپیچه، استفراغ نیز بسته به علت آن رویت شود.
اسهال را میتوان به صورتهای مختلفی دستهبندی کرد علاوه بر نوع و علت آن، با توجه به مدت زمانی که طول میکشد نیز نامگذاری میشود، زیرا مدت زمانن ابتلا به آن از اهمیت فراوانی در تشخیص بیماری برخوردار است. این دستهبندی شامل:
در برخی مواقع، تغییر در الگوی شکل مدفوع به صورت اشتباه اسهال در نظر گرفته میشود. هر دفع مدفوع مکرری اسهال نیست. در صورتیکه مدفوع به دفعات و در حجمهای کوچک همراه با احساس دفع فوری با حجم کلی کمتر از ۲۰۰ گرم روزانه تخلیه شود، مربوط به بیماری دیگری است که سندرم رودهی تحریکپذیر نام دارد.
بیاختیاری مدفوع نیز بیماری دیگری است که بیشتر به علت از دست دادن توان عصبی عضلانی کف لگن یا یک اختلال ساختاری دیگر در مقعد منجر به دفع غیرر ارادی مدفوع میشود که ظاهراً شبیه اسهال بوده و اسهال کاذب نام دارد. شیوع این بیماری میتواند با اسهال واقعی و مزمن قابل قیاس باشد. برای همین باید در تشخیص بیماری اسهال واقعی توجه دقیقی به نشانههای موجود و مشاهدات بالینی داشت و طبق آن عمل کرد.
همانطور که گفته شد اسهال به حالتی از یک بیماری گفته می شود که مدفوع فرد شل و آبکی میشود. این عارضه معمولا در بین افراد رایج بوده و در اثر وارد شدن میکروب یا ویروس به روده و معده به وجود می آید. البته موارد دیگری مانند حساسیت های غذایی، مواد غذایی مسموم یا حتی مصرف برخی دارو ها نیز به وجود آید.
بنابراین برخی از اصلی ترین علتهای بروز اسهال در افراد عبارت اند از:
اسهال شدید می تواند منجر به عوارض قابل توجهی شود. اگر این علائم را دارید، با یک پزشک متخصص تماس بگیرید و به دنبال درمان اسهال و مراقبتهای پزشکی باشید.
اگر اسهال شدید دارید، ممکن است در صورت عدم اقدام به درمان دچار عوارض زیر شوید مانند:
اسهال حاد در نود درصد موارد به دنبال یک علت عفونی ایجاد میشود که در بیشتر بیماریهای عفونی با نشانههای دیگری چون تب، استفراغ و درد ناحیهی شکم همراه است. ده درصد دیگر نیز به علت عوارض دارویی، خوردن مواد شیمیایی یا سم و کاهش خونرسانی ایجاد میشود.
عوامل عفونی مؤثر در ابتلا به یک اسهال حاد اغلب به صورت دهانی ـ مدفوعی منتقل میشوند. در واقع خوردن مواد غذایی یا آشامیدن آب آلوده به مدفوعع انسان یا حیوان و حتی تماس مستقیم با فرد مبتلا به اسهال میتواند بیماری را منتقل کند. البته در صورت ورود این عامل بیماریزا به بدن، همیشه فرد مبتلا به اسهال نخواهد شد. زیرا سیستم ایمنی بدن و سیستم غیر ایمنی دستگاه گوارش بر باکتری یا ویروس بیماریزا غلبه میکند و به آن اجازهی ایجاد اختلال در بدن را نمیدهد یا موجب توقف اسهال می شود.
البته بسته به شرایط فیزیکی بدن فرد، وضعیت تغذیه و سلامت او و میزان قدرت عامل بیماریزا احتمال مغلوب شدن بدن و ابتلا به بیماری نیز وجود دارد. برخیی افراد به دلایل مختلفی بیشتر از سایر انسانها در معرض ابتلا به اسهال حاد عفونی قرار میگیرند شامل:
اسهال حاد عفونی بسته به نوع عامل بیماریزا دارای مجموعهای از نشانهها و علایم در کنار هم است که در تشخیص بیماری بسیار کمککننده خواهد بود. اسهال آبکی حجیم، اسهال همراه با استفراغ شدید با یا بدون تب، اسهال همراه با نفخ و درد شکم و اسهال خونی هر یک خبر از ورود نوع خاصی از باکتری یا ویروس ایجادکننده اسهال به بدن را میدهند که پزشک با تشخیص نوع آن درمان مؤثر را تجویز میکند. گاهی اوقات بیماری به اسهال ختم نشده و منجر به اختلالات دیگر و ایجاد سایر بیماریها در بدن خواهد شد.
علاوه بر اسهالهای حاد با منشأ عفونی ممکن است با احتمال بسیار کمی عوامل غیر عفونیای چون عوارض جانبی دارویی، خوردن سم و حشرهکشها درر ایجاد آن نقش داشته باشند. تعداد نامحدودی از داروها میتوانند منجر به اسهال شوند اما در این میان آنتیبیوتیکها، داروهای ضد فشارخون، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند بروفن و برخی داروهای ضد افسردگی و ملینها شایعتر هستند. پزشک با گرفتن شرححال دقیق از بیمار و داروهای مصرفی او و همچنین بررسی فاصلهی زمانی میان آغاز و مصرف دارو تا شروع علایم بیماری به عوارض جانبی دارو شک کرده و اصلی ترین علت اسهال را تشخیص میدهد.
در اسهالهای مزمنی که فرد مدت طولانی بیشتر از یک ماه، علیرغم درمانهای انجام شده از بیماری رنج میبرد نیاز به بررسی دقیقتر و یافتن علت زمینهای است. بر خلاف اسهال حاد علت اسهال مزمن بیشتر غیر عفونی است و بر اساس نوع علت دستهبندی و درمان میشود. انواع آن شامل:
اسهال ترشحی: آبکی، حجیم و بدون درد است که ارتباطی با غذا خوردن فرد ندارد و بدون مصرف مواد غذایی هم رخ میدهد. اسهال ترشحی به علت یک اختلال در جذب و دفع آب و الکترولیت در مخاط روده ایجاد میشود. این اختلال میتواند ناشی از عوارض مصرف داروها، مصرف مزمن الکل، هورمونها و اختلال مادرزادی جذب یون باشد.
اسهال اسموتیک: اسهال اسموتیک وقتی به وجود میآید که مادهی محلول دارای جذب اندک خورده شده آنقدر آب به درون روده میکشد که مانع باز جذب آن شده و به صورت اسهال آبکی دفع میشود. البته با نخوردن غذا و گرسنگی این نوع اسهال قطع خواهد شد. مصرف برخی مکملهای غذایی و ملینها میتوانند فشار اسمزی روده را بر هم زنند. همچنین اختلال مادرزادی یا اکتسابی سوء جذب کربوهیدرات نیز باعث میشود.
اسهال استئاتورهای: مدفوع چرب و بد بویی است که به سختی از سنگ سرویس بهداشتی پاک میشود. میزان چربی نرمال مدفوع حدود ۷ گرم روزانه است که در اسهال استئاتورهای از این حد تجاوز کرده و حتی چندین برابر میشود. این اسهال معمولاً با کاهش وزن و کمبود تغذیهای ناشی از سوءجذب ویتامین و اسیدآمینه همراه است. نارسایی و انسداد مجاری پانکرانس، انسداد صفراوی و بیماری سلیاک میتوانند به اسهال چرب منجر شوند.
اسهال التهابی: اسهال التهابی اغلب همراه با تب، درد، خونریزی یا سایر نشانههای التهابی بروز میکند. فرد مبتلا به اسهال خونی و التهابی حتماً باید از نظر سرطان رودهی بزرگ بررسی شود. این اسهال ممکن است از بیماریهای التهابی روده مانند بیماری کرون و کولیت زخمی، نقص ایمنی و سندرم بهجت ناشی شود.
اسهال ناشی از اختلال حرکت روده : بیماری های پرکاری تیروئید، دیابت، انسداد کاذب روده و مصرف برخی داروها میتواند سرعت حرکت روده را تغییر داده و باعث افزایش تحرک آن شوند و بدین ترتیب منجر به اسهال گردند. سندرم رودهی تحریکپذیر با شیوع ده درصدی با قطع اسهال شبانه و ریتم اسهال و یبوست متناوب همراه است که معمولاً درد شکمی ناشی از آن با دفع مدفوع قطع میشود.
اسهال ساختگی: افراد مبتلا به این نوع اسهال معمولاً به صورت پنهانی و ساختگی با مصرف ملین و داروها با هدف صدمه به خود، بدنشان را در معرض ابتلا به اسهال قرار میدهند. بیشتر این افراد دارای مشکلات روانی و خود آزار هستند.
گاهی مشاهدات و معاینه ظاهری کافی نبوده و پزشک برای تشخیص نوع اسهال و عامل ایجاد کننده آن نیاز به درخواست آزمایش کشت مدفوع، سیگموئیدوسکوپی، آندوسکوپی، کولونوسکوپی، CT اسکن یا بیوپسی دارد.
نکته مهم و قابل توجه در درمان اسهال این است که آب درمانی و مصرف مایعات خوراکی و تزریقی در درمان انواع اسهال کارآمد و مفید است و فرد را از خطرر مرگ نجات میدهد. گودی زیر چشم، خشکی دهان و ضعف و سرگیجه از نشانههای کمآبی بدن هستند.
پزشک پس از شرححال و بررسی سوابق بیماری و دارویی فرد با تست آزمایشگاهی خون میزان الکترولیت و وضعیت سوءتغذیهای بیمار را بررسی میکند.
سوالاتی در مورد شدت اسهال، ریتم و چگونگی، عوامل کاهنده و افزاینده آن و علایم همراه آن در تشخیص نوع اسهال مزمن بسیار کمککننده است. ممکنن است آزمایشات تشخیصی تخصصی دیگر شامل کشت مدفوع، آندوسکوپی فوقانی، کولونوسکوپی، بیوپسی، رادیوگرافی روده کوچک و آزمایش عدم تحمل گلوکز مورد نیاز باشد.
پزشک پس از حدس چند عامل احتمالی یا تشخیص قطعی اسهال مزمن درمانهایی را با توجه به علت تجویز میکند. در صورتی که علت به وجود آورنده اسهالل مزمن قابل درمان باشد، اسهال کاملاً رفع خواهد شد. اما در اکثر موارد فقط میتوان اسهال را کنترل و سرکوب کرد.
بیشتر بخوانید: کولونوسکوپی چیست؟
اسهالهای حاد معمولاً نیاز به اقدام درمانی خاصی ندارد و خودبهخود رفع خواهد شد. ولی به طور کلی باید بسته به میزان شدت بیماری، مدت ابتلا و شرایط فرد تصمیمگیری شود. اسهالهای حجیمی که فرد را در معرض خطر کمآبی بدن قرار میدهد، اسهال خونی یا همراه با تب مساوی یا بالاتر از ۵٫۳۸ درجه، اسهال مداوم بیش از ۴۸ ساعت، ابتلای فرد مسن یا دارای نقص ایمنی نیاز به مراجعه به پزشک، بررسی و اقدامات دیگر دارد.
در اسهالهای چرب، مکمل ویتامینهای محلول در چربی برای جلوگیری از کمبود این گروه ویتامینها تجویز میشود. البته مایعدرمانی نباید فراموش شود زیرا تأمین و جبران آب در حال از دست رفتن بدن یکی از اصول درمانی اسهال است. درمان خانگی در اسهال مزمن به دلیل وجود یک علت زمینهای خیلی مؤثر نیست اما میتواند در کاهش علائم موقتی به فرد کمک کند.
درمان اسهالهای خفیف مایعات خوراکی بهتنهایی اثربخش خواهد بود و فرد میتواند با مصرف محلول ORS خانگی که به سادگی از ترکیب دو قاشق مرباخوریی شکر، یک قاشق چایخوری نمک و نصف قاشق چایخوری جوش شیرین و چهار لیوان آب جوشیده سرد به دست میآید مانع کمآبی بدن خود شود. رعایت رژیم غذایی فاقد میوه و سبزی خام، کم حجم، مصرف کته ماست، خرما، سیب و خودداری از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین و مواد غذایی تند و روغنی در سرعت بهبودی مؤثر است.
در مراحل شدیدتر بیماری پزشک برای درمان علاوه بر مایعدرمانی خوراکی و تزریقی از سایر داروها و قرص اسهال مانند لوپرامید ویا قرص ضد اسهال بیسموت ساب سالیسیلات یا انواع آنتیبیوتیک ها با توجه به نوع اسهال و شرایط بیمار استفاده میکند
برای جلوگیری از گسترش عفونت ویروسی یا باکتریایی که باعث اسهال میشود، همیشه باید استانداردهای بهداشتی در سطح مطلوب حفظ شود. با رعایت چند نکتهی سادهی رفتاری و رعایت بهداشت غذایی میتوان از عوامل بیماری زا محیطی اسهال در امان بود و از انتقال آن به دیگران جلوگیری کرد. این اقدامات برای توقف اسهال عبارت است از:
برای برای جلوگیری و پیشگیری از اسهال چه راهی بهم معرفی کنید من مسافرم و حدودا ۲۴ساعت تو راه باشم برای همین میترسم به این مشکل بخورم
سلام دوست عزیز می توانید به ور موقت از داروی ضد اسهال استفاده کنید
سلام دکتر خسته نباشید برای توقف اسهال که سریع خوب کنه چه دارویی پیشنهاد میدین
سلام دوست عزیز درمان اسهال به طور لحظه ای امکان پذیر نیست و حدودا چند ساعت طول مبکشد.
سلان آقای دکتر یک ماه قبل بدجور مریض شدم به طوری که با سه تا سرم و ۱۰ تا آمپول خوب شدم نمیدونم کرونا بود یا نه چون تست نگرفتیم
سرگیجه و تب و لرز داشتم
بعد از بهبودی تا الان یک ماه است که اسهال دارم نه اون چنان آبکی بلکه نیمه مایع . میخوام بدونم از عوارض اون بیماریه ؟وکی خوب میشم؟
سلام دوس عزیز علئم می تواند از عوارض بیماری که به آن مبتلا بوده اید باشد که بهتر است با مراجعه مجدد به متخصص نسبت به درمان آن اقدام نمایید.
دکتر من ۲روزه اسهال شدید دارم که زده به معدم و همش حالت تهوع هم دارم میتونم بدونم دلیلش چی میتونه باشه اصلا چطوری درمان میشه
اسهال م یتواند در اثر علتهای متعدد بروز پیدا کند. درمان آن نیز وابسته به علت بوده و نمیتوان بدون معاینه تشخیص قطعی داد.
سلام آقای دکتر من امروز صبح با دل پیچه از خواب بیدار شدم و الان ۴ساعت میشه که اونطوریم اسهال هم ندارم باید چیکار کنم؟
دوست عزیز در صورتیکه سابقه این علائم را داشته اید بهتر است با مراجعه به متخصص گوارش مراجعه کنید.
اقای دکتر من تو باغ چند تا گیلاس نشسته کندم و خوردم الان ۲روزه اسهال شدیدی گرفتم که نمیتونم سرکار برم باید چیکار کنم؟
سلام دوست عزیز گیلاس میوه ای است که برای افرادی که دارای سیستم گوارش ضعیف هستند توصیه نمشی شود. از طرفی شما میوه را نشسته میل کرده اید ابتلا به یبوست طبیعی است. اما با میل کردن میوه ای چون موز یا غذاهایی چون کته با ماست می توانید آن را کنترل کنید. در صورتیکه بعد از میل این غذا بهبود نیافتید بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.
سلام من حدود دوسال هست اسهالم
قرص دارو زیاد خوردم .دکتر رفتم خوب نشدم.داروگیاهی زیاد رفتم فایده نداشته
رفتم اندوسکپی.به هیچ نتیجه ای نرسیدیم
با سلام
برای تشخیص علت بیماری گوارشی ایجاد شده لازم است حضوری مراجعه کرده تحت معاینه بالینی و بررسی های دقیق قرار بگیرید.
سلام